Ce este certificatul energetic?

Prin certificat energetic sau mai exact spus certificat de performanta energetica se intelege documentul oficial, elaborat de un auditor energetic pentru cladiri atestat de catre organismele acreditate, care prezinta, intr-un mod unitar, sintetic si standardizat, performanta energetica a cladirii.

Un certificat de performanta energetica detaliaza caracteristicile constructiei si ale instalatiilor aferente acesteia (incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial) rezultate din analiza energetica si termica.

Unul dintre principalele avantaje ale certificarii energetice ale unei cladiri (locuinte) este ca certificatul energetic va duce la o determinare mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul locuintelor cu o nota energetica mai mare va creste intrucat sunt mai usor de intretinut, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa.

Model de certificat energetic

model certificat energetic

Clasele de performanta energetica si notele dupa care se clasifica cladirile:

In functie de performanta energetica avuta, cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie.

Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

Cine intocmeste certificatul de performanta energetica si cat timp este valabil?

Atat certificatul de performanta energetica cat si auditul energetic al cladirii este intocmit de catre auditori energetici pentru cladiri autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, valabilitatea acestuia fiind de 10 ani.

Vezi alte informatii utile: